Ważnym elementem w zapewnieniu odpowiedniej ilości pasz jest konserwacja materiału roślinnego zebranego z pola oraz uniknięcie strat podczas przechowywania. W opracowaniu zostały omówione metody konserwacji pasz objętościowych, w tym kiszenie i suszenie. Opisano takie zagadnienia jak: ogólne zasady sporządzania kiszonek, sposoby ograniczania strat, przemiany zachodzące w procesie zakiszania pasz. Sposoby zakiszania przedstawiono na przykładzie kukurydzy, traw, lucerny, młóta browarnianego, gniecionego ziarna. Ponadto, zestawiono powszechnie stosowane preparaty do zakiszania.
Kontakt z wydawcą: Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Poznaniu,
61-659 Poznań, ul. Winogrady 63,
tel. 61 823 20 81, fax 61 820 19 71,
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.