W opracowaniu autorzy omówili zasady integrowanej ochrony roślin w świetle obowiązujących przepisów unijnych i krajowych. Opisano metody obserwacji występowania i liczebności owadów szkodliwych w uprawie roślin rolniczych, tj.: tzw. metody żółtych naczyń, tzw. czerpakowanie, zastosowanie tablic lepowych, pułapek feromonowych, świetlnych, czy odkrywek glebowych. Prowadzenie monitoringu jest ważnym elementem ochrony roślin pomocnym przy podejmowaniu decyzji o konieczności wykonania zabiegu. Szczegółowe zalecenia integrowanej ochrony roślin w zwalczaniu szkodników przedstawiono na przykładzie rzepaku ozimego i pszenicy ozimej.
Kontakt z wydawcą: Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Poznaniu,
61-659 Poznań, ul. Winogrady 63,
tel. 61 823 20 81, fax 61 820 19 71,
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.