W opracowaniu zostały przedstawione wymagania formalno-prawne rejestracji pasieki oraz sprzedaży bezpośredniej produktów z gospodarstwa, a także wymagania weterynaryjne, jakie należy spełniać przy produkcji, sprzedaży i przechowywaniu produktów pszczelich. Omówiono również zagadnienia dotyczące lokalizacji pasieczyska, gospodarki wędrownej, wyposażenia pasieki i pracowni pasiecznej oraz wskazówki, jakie warto brać pod uwagę przed zakupem pszczół. Przy planowaniu i wykonywaniu poszczególnych czynności w pasiece niezbędna jest wiedza o aktualnej sytuacji w rodzinach pszczelich, jak i znajomość bazy pożytkowej. W opracowaniu opisano ważniejsze zabiegi profilaktyczne wpływające na zdrowie i siłę rodzin oraz choroby powszechnie występujące u pszczół z uwzględnieniem metod ich zwalczania. Ponadto, publikacja zawiera słowniczek podstawowych pojęć stosowanych w pszczelarstwie.
Kontakt z wydawcą: Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Poznaniu,
61-659 Poznań, ul. Winogrady 63,
tel. 61 823 20 81, fax 61 820 19 71,
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.