Niniejsza witryna wykorzystuje pliki
cookies
. Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Zgadzam się
Przejdź do głównej treści
48 22 729 66 34 do 38
sekretariat@cdr.gov.pl
A
A
A
A-
A
A+
O nas
Oferta
BIP
Kontakt
Szukaj
Szukaj
Aktualności
ARiMR informuje
Doskonalenie zawodowe
Szkolenia
Kalendarz szkoleń
e-learning
Studia podyplomowe
Egzaminy
Zeszyty metodyczne
Upowszechnianie i promocja
Kalendarz imprez promocyjnych
Rolniczy Festiwal Nauki
Konkursy
Najlepszy doradca ekologiczny
Najlepsze gospodarstwo ekologiczne
Najlepsze wydawnictwo WODR
Sposób na Sukces
Doradca Roku
Wydawnictwa
Najnowsze publikacje
Zagadnienia Doradztwa Rolniczego
Informatory
Informator szkoleniowy CDR
Prasa Rolnicza
Dokumentowa Baza Danych
Transfer wiedzy
NATURA 2000 - wymagania
Wyniki prac badawczych
Wydarzenia
Broszury / Publikacje
Instrukcje wdrożeniowe
Narzędzia
Pytania i odpowiedzi
Projekty i współpraca
Woda w rolnictwie
Projekty krajowe
Projekty międzynarodowe
Projekty zrealizowane
Aktualności
ARiMR informuje
Doskonalenie zawodowe
Szkolenia
Kalendarz szkoleń
e-learning
Studia podyplomowe
Egzaminy
Zeszyty metodyczne
Upowszechnianie i promocja
Kalendarz imprez promocyjnych
Rolniczy Festiwal Nauki
Konkursy
Najlepszy doradca ekologiczny
Najlepsze gospodarstwo ekologiczne
Najlepsze wydawnictwo WODR
Sposób na Sukces
Doradca Roku
Wydawnictwa
Najnowsze publikacje
Zagadnienia Doradztwa Rolniczego
Informatory
Informator szkoleniowy CDR
Prasa Rolnicza
Dokumentowa Baza Danych
Transfer wiedzy
NATURA 2000 - wymagania
Wyniki prac badawczych
Wydarzenia
Broszury / Publikacje
Instrukcje wdrożeniowe
Narzędzia
Pytania i odpowiedzi
Projekty i współpraca
Woda w rolnictwie
Projekty krajowe
Projekty międzynarodowe
Projekty zrealizowane
Produkcja rolna
Dobrostan
Program azotanowy
Integrowana ochrona roślin
Wymagania weterynaryjne
Bioasekuracja
Technologia produkcji
Rolnictwo ekologiczne
Zazielenienie
Przetwórstwo
Ekonomika i organizacja
ABC przedsiębiorcy rolnego
Chcę utworzyć gospodarstwo rolne - lista sprawdzająca
Normatywy produkcji rolniczej
Programy komputerowe
Rynek nawozów mineralnych
Rynki rolne
Wspólna Polityka Rolna
Plan Strategiczny WPR 2023-2027 - I wersja
Rozwój obszarów wiejskich
Przedsiębiorczość wiejska
Aktywizacja środowisk lokalnych
Rolnictwo społeczne
Turystyka wiejska
Rynek produktów lokalnych
Wiejskie gospodarstwo domowe
Zielona gospodarka
Pomoc techniczna
Produkcja rolna
Dobrostan
Program azotanowy
Integrowana ochrona roślin
Wymagania weterynaryjne
Bioasekuracja
Technologia produkcji
Rolnictwo ekologiczne
Zazielenienie
Przetwórstwo
Ekonomika i organizacja
ABC przedsiębiorcy rolnego
Chcę utworzyć gospodarstwo rolne - lista sprawdzająca
Normatywy produkcji rolniczej
Programy komputerowe
Rynek nawozów mineralnych
Rynki rolne
Wspólna Polityka Rolna
Plan Strategiczny WPR 2023-2027 - I wersja
Rozwój obszarów wiejskich
Przedsiębiorczość wiejska
Aktywizacja środowisk lokalnych
Rolnictwo społeczne
Turystyka wiejska
Rynek produktów lokalnych
Wiejskie gospodarstwo domowe
Zielona gospodarka
Pomoc techniczna
Jesteś tutaj:
Start
Transfer wiedzy
Broszury / Publikacje
Publikacje
Ochrona środowiska w gospodarstwie rolnym (2020)
Prowadzenie małej pasieki i sprzedaż produktów pszczelich z gospodarstwa w ramach krótkich łańcuchów dostaw (2020)
Rozwój innowacyjnych technologii odnawialnych źródeł energii na obszarach wiejskich (2020)
Przykłady organizacji krótkich łańcuchów dostaw żywności (2020)
Nowe przepisy prawne w rolnictwie ekologicznym. Rolnictwo ekologiczne szansą dla rolników i konsumentów (2020)
Zasady prowadzenia gospodarstw w systemie rolnictwa ekologicznego (2020)
Marketing i sprzedaż produktów pochodzących z gospodarstwa rolnego (2020)
Dzień Przedsiębiorcy Rolnego - materiały konferencyjne (2020)
Profesjonalna produkcja ziemniaka (2020)
Wędzarnia Centrum Praktycznego Szkolenia w Zakresie Małego Przetwórstwa (2020)
NOWE TECHNOLOGIE W NAWADNIANIU UPRAW OGRODNICZYCH (2020)
EKOLOGICZNY CHÓW ZWIERZĄT w świetle nowych przepisów prawnych (2020)
Żywność prosto z gospodarstwa - źródłem dochodu rolników
Znaczenie materii organicznej w glebie oraz działania agrotechniczne wspomagające jej utrzymanie (2020)
Sporządzanie kompostów i biopreparatów (2020)
Zagrody edukacyjne zapraszają na lekcje u rolnika
Ogólnopolska Sieć Zagród Edukacyjnych - ulotka
Prowadzenie gospodarstwa rolnego – PORADNIK – Zakładanie działalności rolniczej (2020)
Zasady układania płodozmianu (2020)
Ulotka informacyjna o "Programie Azotanowym" zastępującym OSN (2020)
EKOLOGICZNA UPRAWA WYBRANYCH GATUNKÓW ZIÓŁ (2019)
WAPNOWANIE PODSTAWĄ ŻYZNOŚCI GLEB W GOSPODARSTWIE EKOLOGICZNYM (2019)
Projektowanie zakładów produkcji żywności o małej zdolności produkcyjnej - wymagania sanitarne i weterynaryjne (2019)
SZANSE ROZWOJU ODNAWIALNYCH ŹRÓDEŁ ENERGII NA OBSZARACH WIEJSKICH W ŚWIETLE ZNOWELIZOWANYCH PRZEPISÓW PRAWNYCH (2019)
NOWE TECHNOLOGIE W UPRAWIE MALIN (2019)
OCHRONA ŚRODOWISKA W GOSPODARSTWIE ROLNYM – ZASADY OGÓLNE (2019)
Nawozy w rolnictwie ekologicznym (2019)
Konopie roślina przeklęta czy zapomniana (2019)
Hodowla gęsi jako alternatywa dla produkcji świń (2019)
Podatki w działalności rolniczej (2019)
Metody wpływające na poprawę żyzności gleb (2019)
Wykorzystanie programów komputerowych i aplikacji mobilnych w gospodarstwie rolnym (2019)
Zalecenia dotyczące doboru cieląt i prowadzenia opasu (2019)
Wykorzystanie nasienia buhajów ras mięsnych w krzyżowaniu towarowym (2019)
Uprawa roślin bobowatych drobnonasiennych (2019)
Uprawa roślin bobowatych grubonasiennych (2019)
Zarządzanie ryzykiem produkcyjnym i rynkowym w gospodarstwie
Uproszczenia w uprawie roli, a integrowana ochrona roślin
Środki ochrony roślin w rolnictwie ekologicznym
Ekologiczna uprawa warzyw kapustnych – podstawowe zasady
Ekologiczna uprawa warzyw cebulowych – podstawowe zasady
Uprawa jabłoni metodami ekologicznymi
Uprawa kukurydzy metodami ekologicznymi
Ochrona wód przed zanieczyszczeniami w kontekście prawa wodnego (2019)
Informacja oraz kanały jej przepływu (2018)
Warunki prawidłowego przechowywania pasz objętościowych w gospodarstwie (2018)
Precyzyjne nawożenie roślin uprawnych - 2018
Współczesne sposoby i systemy uprawy roli w teorii i praktyce rolniczej - 2018
Efektywne gospodarowanie zasobami w gospodarstwie rolnym
Razem możemy więcej - Działanie „Współpraca” w ramach PROW na lata 2014-2020 (2017)
Innowacyjne metody gospodarowania zasobami wody w rolnictwie (2016)
Technologie uprawy wybranych gatunków warzyw w systemie polowym - papryka, pomidor (2017)
Uprawa wybranych starych gatunków roślin uprawnych
Ekologiczna produkcja nasienna - zasady
Redukcja emisji pochodzących z hodowli bydła (2017)
Sieć EIP-AGRI (2015)
Punkt Kontaktowy EIP-AGRI. W czym możemy pomóc? (2014)
Innowacyjne rozwiązania dla rolników prowadzących produkcję ekologiczną w Unii Europejskiej. Optymalizacja plonów (2014)
Redukcja antybiotyków w hodowli świń (2014)
Uruchamianie działalności przetwarzania żywności w małym zakładzie w gospodarstwie rolnym - rolniczy handel detaliczny (2017)
Bioasekuracja w produkcji zwierzęcej (2016)
Systemy uprawy gleby przydatne w rolnictwie zrównoważonym (2016)
Szanse i zagrożenia w produkcji owoców. Gleba - środowisko życia (2016)
Uprawiamy rośliny zielarskie (2016)
Materiały konferencyjne z XII Dni Przedsiębiorcy Rolnego. Innowacje w rolnictwie - kluczowe dla wsparcia inwestycji i konkurencyjności. (2016)
Metody ochrony w integrowanej ochronie roślin (2016)
Wybrane aspekty prawa budowlanego w gospodarstwie rolnym (2016)
Broszura nt. „Praktyczne zasady korzystania z publikowanych wyników badań odmianowych” (2016)
Bioróżnorodność a "Działanie rolno-środowiskowo – klimatyczne" (2016)
Energetyka prosumencka na obszarach wiejskich (2016)
Sprzedaż bezpośrednia nieprzetworzonych produktów zwierzęcych z gospodarstwa rolnego – przepisy regulujące zasady prowadzenia działalności (2016)
Ekologia i ochrona środowiska w programach Zagród Edukacyjnych (2016)
Konkurencyjni przez efektywne gospodarowanie (2015)
Wdrażanie nowości rolniczych. Instrukcja wdrożeniowa (2015)
Integrowana ochrona roślin w zwalczaniu szkodników roślin uprawnych (2015)
Warunki prowadzenia małej pasieki pszczelej i sprzedaż bezpośrednia produktów (2015)
Organizacja produkcji trzody chlewnej - sterowanie rozrodem (2015)
Monitorowanie i prognozowanie chorób i szkodników uprawie roślin okopowych (2015)
Monitorowanie i prognozowanie chorób i szkodników w uprawie zbóż i kukurydzy (2015)
Monitorowanie i prognozowanie chorób i szkodników w uprawie rzepaku (2015)
Dobra praktyka higieniczna i produkcyjna w gospodarstwie ekologicznym (2015)
Wyniki badań naukowych w produkcji zwierzęcej i możliwości zastosowania w praktyce (2015)
Wymagania w zakresie znakowania produktów spożywczych (2015)
Przepisy prawne regulujące prowadzenie produkcji zwierzęcej (2015)
Działanie rolno-środowiskowo-klimatyczne (2015)
Innowacyjne metody przechowywania warzyw (2015)
Działalność pozarolnicza a rozwój obszarów wiejskich w Polsce i Europie (2015)
Nowe możliwości produkcji owoców miękkich (2015)
Katalog Ogólnopolskiej Sieci Zagród Edukacyjnych (2015)
Stan i perspektywy rozwoju spółdzielczości wiejskiej w Polsce (2015)
Wyniki badań naukowych do zastosowania w produkcji roślinnej (2015)
Efektywne gospodarowanie energią w gospodarstwach rolnych. Przechodzenie na gospodarkę niskoemisyjną (2015)
Ochrona środowiska w gospodarstwie rolnym - poradnik dla doradcy (2014)
Ochrona warzyw pod osłonami (2014)
Uwarunkowania produkcji roślinnej w kontekście zmian klimatycznych (2014)
Zapewnienie bezpieczeństwa i higieny produkcji żywności w gospodarstwie (2014)
Przedsiębiorczość wiejska (2014)
LEADER Newsletter (2014)
Transfer wiedzy i innowacji z nauki do rolnictwa w ocenie doradców rolnych (2014)
Rozwój obszarów wiejskich w latach 2014-2020 (2014)
Rynek mleka w nowej perspektywie (2014)
Prowadzenie plantacji sadowniczych z uwzględnieniem integrowanej ochrony roślin (2014)
Poradnik dobrego wędzenia (2014)
Odnawialne źródła energii - nowe możliwości rozwoju obszarów wiejskich (2014)
Warunki skutecznego stosowania ograniczonych dawek herbicydów (2014)
Przedsiębiorcza wieś (2014)
Sprzedaż bezpośrednia w produkcyjnym gospodarstwie rolnym. Skrypt dla rolników i przedsiębiorców. (2014)
Sprzedaż bezpośrednia w produkcyjnym gospodarstwie rolnym. Skrypt dla doradców rolnych. (2014)
Nowoczesne technologie w produkcji bydła mlecznego (2013)
Poradnik „Małe inicjatywy, Duże Sukcesy. Przedsiębiorczość na Obszarach Wiejskich” (2012)
Możliwości prowadzenia przetwórstwa mleka w małym zakładzie w gospodarstwie rolnym (2013)
Zasady integrowanej ochrony roślin. Możliwość wdrażania systemu w produkcji ziemniaka (2013)
Zarządzanie ryzykiem w gospodarstwie (2013)
Podatki w gospodarstwie rolnym (2013)
Komunikowanie i doradztwo w turystyce wiejskiej - wydawnictwo pokonferencyjne (2013)
Komunikowanie i doradztwo w turystyce wiejskiej - monografia naukowa (2013)
Warunki utrzymywania trzody chlewnej w świetle obowiązujących przepisów (2013)
Organizacja produkcji trzody chlewnej - sterowanie rozrodem (2013)
Efektywne wykorzystanie składników mineralnych z nawozów we współczesnym rolnictwie (2013)
Warunki utrzymywania drobiu w świetle obowiązujących przepisów (2013)
Menu działu
NATURA 2000 - wymagania
Wyniki prac badawczych
Wydarzenia
Broszury / Publikacje
Instrukcje wdrożeniowe
Narzędzia
Pytania i odpowiedzi
Współpracują z nami
Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie
Adres
ul. Pszczelińska 99
05-840 Brwinów
Telefon/fax
+48 22 729 66 34 do 38
+48 22 729 72 91
Adres e-mail
sekretariat@cdr.gov.pl
Na skróty:
Mapa serwisu
Zamówienia publiczne
Gospodarstwa opiekuńcze
Leaderatorium
Produkty regionalne
Rolniczy Festiwal Nauki
Sposób na Sukces
Zagrody edukacyjne
© Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie
Wdrożenie:
Solmedia.pl