Czy produkcję ekologiczną powinno się prowadzić korzystając z osiągnięć współczesnej nauki? Na to pytanie odpowiedziało szerokie grono naukowców prowadzących badania w różnych dziedzinach rolnictwa ekologicznego.
Podsumowanie roku badań odbyło się tradycyjnie w CDR w Radomiu w dniach 8-9 marca. Dzięki specjalnej puli funduszy badawczych, wydzielonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi można prowadzić badania w tak nowej (choć w idei bardzo starej) dziedzinie jak rolnictwo ekologiczne.
Rolnictwo ekologiczne w ciągu ostatnich 15 lat zwiększyło powierzchnie upraw czterokrotnie. Produkty ekologiczne wpisały się na trwałe w menu konsumentów. Aby sprostać rosnącym wymogom rynków trzeba jednak sprostać wymogom współczesnego rynku. Popyt na produkty ekologiczne wymusza badania nad zwiększeniem produkcyjności, przy czym nie można zagubić walorów produktu, jak to się stało w intensywnej produkcji na skalę masową.
Do pobrania: