48 22 729 66 34 do 38
sekretariat@cdr.gov.pl

A A A

A- A A+

Zgodnie z obietnicą Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jana Krzysztofa Ardanowskiego, w tym roku rolnicy mogą stosować nawozy na gruntach ornych z uprawami ozimymi, uprawami trwałymi, uprawami wieloletnimi oraz na trwałych użytkach zielonych od 15 lutego.

Podstawą prawną do wcześniejszego stosowania nawozów są przepisy rozdziału 1.3 ust. 5 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 12 lutego 2020 r. w sprawie przyjęcia „Programu działań mających na celu zmniejszenie zanieczyszczenia wód azotanami pochodzącymi ze źródeł rolniczych oraz zapobieganie dalszemu zanieczyszczeniu” tzw. programu azotanowego.

Rozporządzenie zostanie opublikowane w Dzienniku Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej pod adresem: http://dziennikustaw.gov.pl/DU.

źródło: MRiRW

Minister Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej ogłasza otwarty konkurs ofert pn. „Od wykluczenia do aktywizacji. Edycja 2020” i zaprasza do składania wniosków na wsparcie finansowe projektów. Szczegółowe informacje

Wydział Ekonomiczno-Handlowy Ambasady Węgier w Warszawie uprzejmie informuje, że w dniach 4-6 listopada 2020r. odbędzie się VI Międzynarodowa Wystawa Przemysłu Ochrony Środowiska ÖKOINDUSTRIA w Budapeszcie. Organizatorem wydarzenia jest Związek Producentów i Usługodawców Ochrony Środowiska.

X Ogólnopolski Konkurs Plastyczny dla Dzieci pod hasłem „Bezpiecznie na wsi: nie ryzykujesz, gdy zwierzęta znasz i szanujesz” rozpoczęty. Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego 9 stycznia zainaugurowała dziesiątą - jubileuszową edycję konkursu plastycznego dla dzieci „Bezpiecznie na wsi”, kierowanego do uczniów szkół podstawowych z terenów wiejskich.

Celem konkursu jest promowanie pozytywnych zachowań związanych z pracą i zabawą dzieci na terenie gospodarstwa rolnego. Tegoroczna edycja przebiegać będzie pod hasłem „Bezpiecznie na wsi: nie ryzykujesz, gdy zwierzęta znasz i szanujesz” i ma zwrócić uwagę na sposoby zapobiegania wypadkom i chorobom zawodowym rolników, związanych z obecnością zwierząt w gospodarstwach rolnych. więcej...

Spotkanie przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa i Centrum Doradztwa Rolniczego z przedstawicielami rządu Flandrii z Departamentu Rolnictwa i Rybołówstwa.

Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie było organizatorem 4 paneli tematycznych oraz stoiska promocyjno-konsultacyjnego pn. „Strefa Doradztwa Rolniczego” na Centralnych Targach Rolniczych w Nadarzynie w dniach 31.01 - 2.02.2020 roku.

W dniu 28 stycznia 2020 roku w CDR Oddział w Poznaniu odbyło się szkolenie na temat „Uprawa roślin dla zachowania bioróżnorodności i pozyskiwanych z banku genów”. Uczestnicy z ośmiu ośrodków doradztwa rolniczego zapoznali się z historycznie występującymi odmianami roślin pastewnych i warzywnych, na których upowszechnienie do uprawy oczekuje bank genów.

W hodowli bydła mlecznego priorytetem jest zdrowotność zarówno wymion jak i aparatu ruchowego, a w szczególności racic. Choroby racic stanowią ponad 90% wszystkich chorób kończyn.

Stany chorobowe racic stanowią przyczynę brakownia krów mlecznych ze stada, prowadząc do znaczącego obniżenia produkcji mlecznej. Zwiększona liczebność stada, nasilona intensywność produkcji oraz ciągle rosnące wymagania w stosunku do bydła, powodują stany chorobowe wymion i racic.

W dniu 18 lutego 2020 r. wchodzi w życie nowe rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 grudnia 2019 r. w sprawie niektórych wymagań weterynaryjnych, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej, położonych na terenie gospodarstw (Dz. U. z 2020r. poz. 56), które wprowadza ułatwienia w zakresie przepisów weterynaryjnych dotyczących wymagań prowadzenia rzeźni o małej zdolności produkcyjnej, położonych na terenie gospodarstw.

Umożliwienie funkcjonowania rolniczych ubojni powinno w znacznej mierze ułatwić rolnikom prowadzenie sprzedaży bezpośredniej, rolniczego handlu detalicznego czy działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej w ramach produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego, zatwierdzonego zakładu przetwórstwa mięsa.

Jakość żywności ważnym tematem dla biznesu i społeczeństwa. Trwa kampania informacyjna Forum Odpowiedzialnego Biznesu #5latSDGs

Wyzwaniem dla Polski i świata wciąż pozostają kwestie niedożywienia, jakości i bezpieczeństwa żywnościowego czy zrównoważonego rolnictwa. Odnoszą się do nich zadania zawarte w 2. Celu Zrównoważonego Rozwoju ONZ. Z perspektywy 5 lat obowiązywania celów warto sprawdzić, co udało się osiągnąć w tym zakresie. Jakie działania podejmował biznes oraz jakie aspekty w przyszłości będą istotne w realizacji zobowiązania?

Trwa kampania informacyjna „5 lat Celów Zrównoważonego Rozwoju”, #5latSDGs. Inicjatorem jest Forum Odpowiedzialnego Biznesu, a kluczowym momentem jej przebiegu będą 8. Targi CSR, 16 kwietnia br. w Centrum EXPO XXI w Warszawie (wstęp wolny). Kolejnym etapem komunikacji kampanii jest prezentacja wyzwań zdefiniowanych w 2. Celu Zrównoważonego Rozwoju obejmującym „wyeliminowanie głodu, osiągnięcie bezpieczeństwa żywnościowego i lepszego odżywiania oraz promowanie zrównoważone rolnictwo”.

Za nami 8 edycja Międzynarodowych Targów Rolniczych Polagra Premiery, która odbyła się w dniach 17-19 stycznia 2020 r. w Poznaniu. Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Poznaniu prezentowało swoją ofertę informacyjno-promocyjną na stoisku Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Na stoisku właściciele gospodarstw rolnych, producenci oraz hodowcy mogli skorzystać zarówno z fachowej porady specjalistów, jak i z materiałów informacyjnych, broszur czy ulotek.

UE decyzją z dnia 13 stycznia 2020 r. ogłosiła informację o wycofaniu chloropiryfosu.
Insektycydy zawierające chloropiryfos oraz chloropiryfos metylowy mogą być w handlu do 1 kwietnia 2020 r., natomiast ostateczny termin stosowania upływa w dn. 16 kwietnia 2020 r.

Aktualnie do ochrony rzepaku ozimego zarejestrowanych jest 27 insektycydów, które zawierają chloropiryfos, natomiast chloropiryfos metylowy zarejestrowany jest w 2 insektycydach, które służą do zwalczania chowaczy łodygowych i słodyszka rzepakowego. Szkodniki te w Polsce zwalcza się w pierwszych dniach kwietnia, po przekroczeniu progu szkodliwości.

 

W dniu 12 grudnia 2019r w Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie odbyło się seminarium dotyczące realizacji programu wieloletniego „Zwiększenie wykorzystania krajowego białka paszowego dla produkcji wysokiej jakości produktów zwierzęcych w warunkach zrównoważonego rozwoju”. Spotkanie zorganizował Koordynator Programu prof. Jerzy Księżak z Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa PIB w Puławach. W seminarium uczestniczyli: pracownicy MRiRW, kierownicy obszarów badawczych, pracownicy CDR Brwinów oraz ODRów.

W Polsce konopie włókniste uprawia się obecnie na 1400 hektarach. Plantacje te prowadzi około 200 rolników. Do lat 60. XX wieku konopie były rośliną bardzo popularną w kraju. Zainteresowanie uprawą tej rośliny znacznie spadło po upowszechnieniu włókien sztucznych. Jednak dziś możemy mówić o powrocie tej rośliny, jako naturalnym i ekologicznym surowcu o wszechstronnym zastosowaniu w rozmaitych gałęziach przemysłu. To bodaj jedyna roślina na świecie, którą można zagospodarować w całości – od korzeni, przez słomę aż do nasion.

Hodowla bydła mięsnego w naszym kraju, mimo, że Polska ma duży potencjał produkcji, w porównaniu z hodowlą bydła mlecznego, nie ma zbyt długiej historii.  W Polsce produkcja wołowiny w głównej mierze opiera się na rasach mlecznych użytkowanych dwukierunkowo bądź wykorzystywanych do krzyżowania towarowego. Jeszcze do końca lat 90 ubiegłego wieku całe pozyskiwane mięso wołowe pochodziło od tej samej populacji co produkowane mleko. Dopiero w latach 1994-1995 opracowano „Program Rozwoju Hodowli Bydła Mięsnego w Polsce”, który został następnie wdrożony do praktyki hodowlanej, czego skutkiem było powstanie w naszym kraju dwóch populacji: bydła czystorasowego oraz mieszańcowego. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej szacuje, że około 90% stada krów w Polsce stanowią krowy mleczne, 5% to krowy mamki, przy czym jedynie 1% to krowy ras mięsnych (2017r). Pełna treść artykułu

Podstawą nawożenia w rolnictwie ekologicznym jest umiejętne gospodarowanie próchnicą.

Zwiększenie zawartości próchnicy w glebie nie jest możliwe bez systematycznego nawożenia obornikiem, gnojówką, przyorywania nawozów zielonych i resztek pożniwnych. Zwiększenie zawartości i utrzymanie próchnicy w glebie umożliwiają także prawidłowo ułożone zmianowanie obejmujące stosowanie międzyplonów oraz uprawę bobowatych czy wieloletnich roślin pastewnych (trawy i koniczyny z trawami).

W dniach 18-20.12.2019 roku w godzinach od 10 do 20 przy ul. Krakowskie Przedmieście 66, na zlecenie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu wspólnie z Narodowym Instytutem Kultury i Dziedzictwa Wsi oraz Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa zorganizowało Kiermasz Świąteczny „Polska smakuje”.

nagl

Produkcja wędlin w warunkach domowych to zakres tematyczny jedenastu filmów szkoleniowych zrealizowanych przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu. Ideą powyższego przedsięwzięcia jest, podtrzymanie polskiej tradycji związanej z wyrobem tradycyjnych kiełbas, szynek, wyrobów podrobowych i innych produktów wędliniarskich.

Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie w ramach Planu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2018-2019, współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, zrealizowało operację pn. „Transfer wiedzy w zakresie nowoczesnych systemów zarządzania w chowie bydła”. Operacja obejmowała zorganizowanie i przeprowadzenie cztery szkoleń dla osób zajmujących się chowem bydła oraz doradców branżowych. Szkolenia zostały zorganizowane wspólnie z Polską Federacją Hodowców Bydła Mlecznego i Producentów Mleka oraz  Polskim Zrzeszeniem Producentów Bydła Mięsnego. Celem operacji było zacieśnienie współpracy między poszczególnymi uczestnikami sektora rolnego oraz przyspieszenie transferu nowych technologii i technik w chowie bydła mlecznego i mięsnego.

Our partners

Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie

Adres

ul. Pszczelińska 99
05-840 Brwinów

Telefon/fax

+48 22 729 66 34 do 38
+48 22 729 72 91

Adres e-mail

sekretariat@cdr.gov.pl
© Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie
Wdrożenie: Solmedia.pl