48 22 729 66 34 do 38
sekretariat@cdr.gov.pl

A A A

A- A A+

Jak utrzymać żyzność gleby w warunkach rolnictwa ekologicznego? Trzeba konsekwentnie i przez wiele lat wpływać na środowisko glebowe. Zmiana płodozmianu, uprawy bobowate, poplony, zwiększenie zawartości substancji organicznej powoduje głębokie zmiany w strukturze, chemizmie i biologii gleby w systemie ekologicznym. Cały artykuł

 

Zgodnie z koncepcją zrównoważonego rozwoju produkcja rolnicza, której celem jest produkcja żywności o dobrych parametrach jakościowych, musi być prowadzona zgodnie z wymogami ochrony środowiska naturalnego. Jednym z nich jest minimalizacja strat składników mineralnych, a w szczególności azotu i fosforu do środowiska wodnego. Warunek ten może być spełniony wówczas, gdy nawożenie jest dobrze dostosowane do potrzeb pokarmowych roślin i warunków glebowych. Cały artykuł

 

 

W dniu 23 listopada 2017 r. w Instytucie Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach odbyła się inauguracja międzynarodowego projektu realizowanego w ramach programu Interreg – Baltic Sea Region pn. „MANURE STANDARDS – Standaryzacja obornika dla zrównoważonego zarządzania substancjami odżywczymi i zmniejszenia emisji”.

 
Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu jest partnerem międzynarodowego projektu pn. „AgriLink – współpraca w zakresie szerzenia wiedzy rolniczej – rolnicy, doradcy rolniczy, naukowcy na rzecz innowacji”. Projekt realizowany jest przez partnerów z 16 krajów Unii Europejskiej w ramach programu Horyzont 2020.

Uroczyste ogłoszenie wyników XXV edycji konkursu pn. “Najlepsze wydawnictwo wojewódzkich ośrodków doradztwa rolniczego” odbyło się 6 grudnia 2017 roku w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Patronat honorowy objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Z okazji 25-lecia konkursu jubileuszowe puchary Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi wszystkim redakcjom czasopism Ośrodków Doradztwa Rolniczego wręczył Pan Ryszard Zarudzki, podsekretarz stanu w MRiRW.

Podstawowym napędem rozwoju cywilizacji jest dążenie człowieka do zaspokojenia jednej z głównych potrzeb jaką jest zdobywanie pożywienia. Przez wieki zmieniła się struktura społeczeństwa i sposób zarówno zdobywania jak i dystrybucji żywności. Ogromne znaczenie ma tu też zdobyta wraz z postępem wiedza na temat walorów żywności tak odżywczych, jak i sensorycznych, a przede wszystkim rozwój nauk fizjologicznych, dzięki którym coraz większa jest wiedza o funkcjonowaniu organizmu ludzkiego i składników je regulujących.
Pełna treść artykułu

Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Krakowie rozpoczął realizację międzynarodowego projektu pn. Care Activities Raising Employment and Training on Farm Adaptation to Responsible and Mental-health Services (CARE-T-FARMS) współfinansowanego w ramach Programu Erasmus+ Partnerstwa strategiczne na rzecz kształcenia i szkoleń zawodowych (KA202). Projekt realizowany jest we współpracy z organizacjami z Belgii, Hiszpanii, Polski, Turcji i Włoch. Czas trwania projektu to 24 miesiące, od 01.11.2017 r. do 31.10.2019 r. Jest to kolejne działanie podejmowane przez CDR O/Kraków na rzecz rozwoju rolnictwa społecznego w Polsce.

Dieta kojarzy nam się zazwyczaj z odchudzaniem lub jednostką chorobową, w której obowiązują określone ograniczenia poszczególnych produktów spożywczych i metod ich sporządzania. Jadłospis, w którym wszystkie produkty spożywcze jak i metody obróbki termicznej (np. smażenie, piecznie itp.) są dozwolone, nazywamy dietą podstawową. Dieta podstawowa powinna być dobrze zbilansowana pod względem kaloryczności (na którą składają się białka, tłuszcze i węglowodany), jak też pod względem zawartości i ilości witamin i składników mineralnych. Pełna treść artykułu

Finanse gospodarstw domowych, to grupa zjawisk i procesów związanych z gromadzeniem, podziałem oraz wydatkowaniem zasobów pieniężnych w gospodarce, realizowanych przez gospodarstwa domowe. Dotyczy najbardziej licznej grupy podmiotów gospodarki czyli gospodarstw domowych i obejmuje następujące zjawiska pieniężne: przychody, wydatki i oszczędności. Pełna treść artykułu

 

Corocznie do Krajowego rejestru odmian wpisywane są nowe odmiany. Cechują się zazwyczaj większym postępem w zakresie plenności. W przypadku zbóż ozimych także dobrą zimotrwałością -cecha szczególnie pożądana w naszym klimacie ( coraz częściej w okresie zimowym brak okrywy śnieżnej).

Hodowcy stale ulepszają nowe odmiany pod względem: jakości plonowania, jak i w zakresie wielu cech gospodarczych, głównie opornościowych. Dotyczy to przede wszystkim odporności odmian na stresy biotyczne – choroby, szkodniki – i tolerancji na stresy abiotyczne – niskie i wysokie temperatury, brak i nadmiar opadów, zakwaszenie gleby itp.

Rok 2017 to kolejny rok wzrostu obrotów polskiego handlu zagranicznego towarami rolno–spożywczymi. W porównaniu z siedmioma miesiącami 2016 r. wartość eksportu wzrosła do 14,9 mld euro (o 9,4%). Oznacza to kontynuację obserwowanego od akcesji Polski do UE rosnącego trendu. Do 10,8 mld euro (o 11,2%) wzrosła również wartość importu. Zapraszamy do zapoznania się z publikacją.

W 2017 roku do Krajowego rejestru wpisano 24 nowe odmiany zbóż ozimych: 8 odmian pszenicy, w tym: 4 odmiany chlebowe z grupy A, 3 odmiany chlebowe z grupy B oraz jedną odmianę durum (Ceres), 5 odmian pszenżyta, 7 odmian żyta i 4 odmiany jęczmienia. Poniżej lista nowych odmian:

Fipronil jest silnie toksycznym biocydem o szerokim spektrum działania. Jest wykorzystywany do zwalczania szkodliwych owadów i pajęczaków takich jak mrówki, muchy, wszy, wszoły, kleszcze, karaluchy, roztocza, itp. W Polsce fipronil jest stosowany jako substancja czynna produktów biobójczych do stosowania w celu likwidacji insektów domowych, np. mrówek czy prusaków oraz w różnych preparatach weterynaryjnych, np. w obrożach dla psów. Aktualnie w kraju nie jest zarejestrowany żaden środek ochrony roślin zawierający w składzie fipronil.

W Polsce kukurydzę uprawia się na powierzchni 1,2 mln hektarów z czego około 600 ha to uprawa na ziarno. Do obsiania takiego areału rolnicy maja do wyboru bardzo liczne odmiany z rejestrów zagranicznych i rejestru krajowego. Na koniec 2016 roku na naszej liście były 173 odmiany kukurydzy. W 2017 roku komisja do spraw Rejestracji Odmian Kukurydzy pozytywnie zaopiniowała wpisanie do Krajowego Rejestru 24 nowe odmiany kukurydzy. Wśród nich znalazło się siedemnaście zalecanych do użytkowania na ziarno oraz dziewięć w uprawie na kiszonkę Odmiany te wnoszą nowe możliwości w uprawie kukurydzy. Warunkiem zarejestrowania nowej odmiany i wpisanie do rejestru jest jej udział w dwuletnich badaniach urzędowych w celu oceny cech rolniczo–użytkowych (WGO) oraz potwierdzenie że odmiana jest odrębna od innych odmian, jest wyrównana morfologicznie i posiada trwałe cechy w kolejnych latach produkcji nasion(OWT). Poniżej lista nowych odmian:

Zapraszamy do zapoznania się z kolejnym numerem e-biuletynu "Przedsiębiorczość wiejska"

Życzymy miłej lektury!

Szanowny Doradco, jeżeli jesteś wpisany na listę doradców rolniczych sprawdź proszę czy twoje dane kontaktowe na liście są aktualne. Aktualne dane kontaktowe pozwolą nam dotrzeć do Ciebie z ważnymi dla Ciebie informacjami oraz zaproszeniami na szkolenia uzupełniające, których ukończenie jest konieczne do utrzymania uprawnień do doradzania odnośnie sporządzania dokumentacji niezbędnej do uzyskania pomocy finansowej.

W  związku z przypadkami błędnego wpisywania numeru oznakowanych świń na formularzu "Zgłoszenie zmiany stanu stada świń" Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Departament Ewidencji Producentów i Rejestracji Zwierząt informuje, że przy zgłoszeniach zdarzeń dotyczących świń, na zgłoszeniu w polu Numer identyfikacyjny świni/świń powinien być stosowany numer siedziby stada, z której zwierzę jest przemieszczane i którym jest oznakowane (art. 18 ust. 1 i art. 20 ust. 1 ustawy z dnia 2 kwietnia 2004 r. o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt, tj. Dz.U. 220t7 r.,poz. 546). Błędne wpisywanie numeru oznakowanych świń powoduje nieprawidłowości w bazie danych systemu identyfikacji i rejestracji zwierząt wynikające z niepoprawnego wypełniania przez posiadaczy zwierząt formularzy zmiany stanu stada świń.

Rolnictwo i leśnictwo stanowią podstawowe sektory Europy w kontekście działań środowiskowych, to sektory, które produkują odnawialne zasoby oraz stanowią znaczący udział w gospodarce UE. Rolnictwo i leśnictwo pozostają jednym z najbardziej kluczowych elementów modelu gospodarki o obiegu zamkniętym. cały artykuł...

Zapraszamy do zapoznania się z kolejnym numerem e-biuletynu "Przedsiębiorczość wiejska"

Życzymy miłej lektury!

Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu wychodząc naprzeciw oczekiwaniom doradców i rolników opracowało nieskomplikowany "programik" do łatwego i szybkiego sprawdzenia restrukturyzowanego małego gospodarstwa w zakresie spełnienia podstawowego kryterium dostępu do ww. poddziałania PROW 2014-2020. Aplikacja po pobraniu umożliwia pracę w dwóch wersjach w zależności od dokonanego wyboru. Minimalna liczba punktów, która umożliwia dostęp do podziałania to 10. Czy łatwo je uzyskać? Proszę to sprawdzić! W przypadku pytań prosimy o kontakt: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..
Otwórz aplikację

Współpracują z nami

Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie

Adres

ul. Pszczelińska 99
05-840 Brwinów

Telefon/fax

+48 22 729 66 34 do 38
+48 22 729 72 91

Adres e-mail

sekretariat@cdr.gov.pl
© Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie
Wdrożenie: Solmedia.pl